Marloes de Kiewit  – kunstenaar

Marloes de Kiewit – kunstenaar

8 februari 2023 – leestijd : 5 minuten
“Tekenen was meer een uitlaatklep, dat was eigenlijk niet mijn werk. Dan kwam ik thuis van werk en dan was dat eigenlijk hetgene wat ik deed om te ontspannen. En op een gegeven moment ben ik daar gewoon ingedoken.”

Kunstenaar Marloes de Kiewit heeft van haar creatieve uitlaatklep haar werk weten te maken. Toch blijft een balans vinden tussen zakelijk en creatief soms lastig. Wij bezochten haar op haar nieuwe werkplek in Rotterdam!

Marloes de Kiewit  – kunstenaar

“Hi, ik ben Marloes, ik ben kunstenaar. Ik maak onder andere muurschilderingen, illustraties en raamschilderingen. En vandaag zijn we in Schiedam, in onze loods, waar ik ook werk.”

Als je een kleur zou kunnen zijn, welke zou je dan kiezen?
“Groen! Sowieso groen, ik weet niet waarom. Nee, het lijkt me heel fijn als camouflage; dat je ergens tussen kan zitten, niemand ziet je. En ik hou gewoon heel erg van planten.”

Hoe is je passie voor tekenen en schilderen ontstaan?

“Tekenen was meer een uitlaatklep, dat was eigenlijk niet mijn werk. Dan kwam ik thuis van werk en dan was dat eigenlijk hetgene wat ik deed om te ontspannen. En op een gegeven moment ben ik daar gewoon ingedoken.

Wat is het leukste project waar je aan hebt gewerkt?
“Zo, moeilijk. Want er zijn zoveel leuke projecten geweest, maar ik denk zeker de muurschildering waar we net langs zijn geweest, waarin ik voor het eerst twee stijlen met elkaar kon combineren en echt iets van mezelf zo groot in mijn eigen stad kon maken. Dat was wel heel bijzonder.”

Hoe begin je aan een nieuwe muurschildering? Hoe ziet jouw proces eruit?
“Dit verschilt per project, maar het komt er vaak op neer dat ik toch wel iets van input krijg van de klant. Heel soms word ik vrij gelaten, maar toch wel vaker gebeurt het dat er iets van input is als het om muurschilderingen gaat. Dan maak ik een foto van de muur en dan ga ik daar digitaal overheen tekenen, dus dan kan een klant al best wel duidelijk zien welke kant het ongeveer op gaat. En als dat goedgekeurd wordt, dan gaan we aan de slag.”

Je praat op social media veel over mental health; hoe houd je werk en privé in balans?
“Dat is echt een hele interessante vraag. Ik zit nu in een periode dat ik dat weer even lastig vind. Daarom heb ik weer wat meer tijd voor mezelf genomen en ben ik nu juist weer bezig met dingen die me energie geven en weer opladen. Ik denk dat de balans zoeken tussen een creatief iets – vanuit jezelf maken – en werk maken omdat je je geld moet verdienen altijd een struggle blijft.”

Je gebruikt je platform om in gesprek te gaan met andere ondernemers. Hoe ervaar je dit?
“Dat is wel het leuke van social media, dat je inderdaad bepaalde dingen waar je tegenaan loopt kunt delen en dat je dan hopelijk feedback krijgt van anderen. Hetgene waar ik nu een beetje zoekende naar ben is dat ik graag wat meer advies zou willen geven, door de dingen die ik ervaar in het ondernemerschap en dan zeker in combinatie met het creatieve. Want dat is een uitdaging.”

In wat voor projecten zit voor jou nog de grootste uitdaging?
“Ik denk in meer projecten kiezen die dichter bij mezelf liggen in plaats van projecten aannemen omdat je geld moet verdienen.”

Hoe hebben jij en Kees de Boekhouder elkaar ontmoet?
“Die is mij getipt via social media toen ik op zoek was een aantal jaren terug. En sindsdien ben ik bij Kees.”

Wat betekent Kees de Boekhouder voor jou?
“Dat betekent vooral dat ik me iets meer ontspannen voel over alles wat te maken heeft met administratie en dat ik gewoon de vrijheid voel om domme vragen te stellen, of althans, wat voor mij dom voelt. En een beetje het gevoel alsof je met like-minded people samenwerkt.”

Marloes de Kiewit  – kunstenaar

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.