Zwangerschap en ondernemen

Zwangerschap en ondernemen

12 september 2022 – leestijd: 3 minuten
Zwanger zijn als ondernemer is best spannend, zeker als je niet weet welke regelingen er zijn. Gelukkig heb je als zelfstandige tijdens je zwangerschap net zoveel rechten als iemand die geen ondernemer is. Welke regelingen er zijn en waar je rekening mee moet houden lees je in deze blog.

ZEZ-uitkering
Als je als zelfstandig ondernemer zwanger bent, heb je recht op de ZEZ (Zelfstandige en Zwanger)-uitkering. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van je situatie van het jaar voorafgaand aan het jaar dat je de uitkering aanvraagt. Heb jij het jaar ervoor het urencriterium van 1225 uur gehaald, dan heb je recht op de maximale uitkering. Deze is gelijk aan het wettelijk minimumloon, wat ongeveer €1.200 is. Heb je het jaar ervoor het urencriterium niet behaald dan is de uitkering lager. Deze wordt dan gebaseerd op de winst die je in dat jaar hebt gedraaid. Je ontvangt de ZEZ-uitkering voor tenminste 16 weken.

De ZEZ-uitkering vraag je aan bij het UWV en deze gaat 6 tot 4 weken vóór de datum dat je bent uitgerekend in. Je bepaalt zelf op welke dag je de uitkering in laat gaan. Vervolgens heb je na de bevalling nog recht op minimaal 10 weken uitkering. Let erop dat je de ZEZ-uitkering op tijd aanvraagt; dit kan vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent tot uiterlijk 2 weken voordat je de uitkering wil laten ingaan.

AOV als aanvullende uitkering
Via het UWV krijg je dus een uitkering die gelijk is aan het minimumloon. Ben je maandelijks een hoger inkomen gewend, dan kan dit betekenen dat er een flinke hap uit je budget gaat. Je kunt dit aanvullen door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je toch inkomsten hebt wanneer je tijdelijk niet kan werken, bijvoorbeeld door ziekte en/of zwangerschap.

Zwangerschap en ondernemen

Houd er wel rekening mee dat de meeste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen pas uitkeren als de uitgerekende datum 1 jaar na het afsluiten van de verzekering ligt. Heb je als ondernemer een kinderwens, dan is het dus verstandig om je op tijd te gaan verdiepen in het afsluiten van een AOV. De AOV heeft geen invloed op je ZEZ-uitkering. Andersom kan het wel zo zijn dat de verzekeraar minder uitkeert als je ook een ZEZ-uitkering ontvangt. Check daarom altijd goed wat de voorwaarden zijn van de verzekering die je wil afsluiten.

Urencriterium tijdens zwangerschap
Normaliter moet je als ondernemer het urencriterium van 1225 uur behalen om recht te hebben op ondernemersaftrekken, zoals de zelfstandigenaftrek. Als je zwanger bent en daarom je werk als ondernemer tijdelijk onderbreekt, is de kans groot dat je dit criterium niet haalt. Hiervoor heeft de Belastingdienst een versoepeling afgegeven: je mag over de verlofperiode van 16 weken je gewerkte uren doortellen zoals je deze normaal gesproken ook zou hebben geteld.

Geschreven door: Sanne Paaij

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.