De KOR wordt aangepast. Wat betekent dit voor ondernemers?

Vanaf 1 januari 2020 gaat de kleineondernemersregeling (KOR) veranderen. Er wordt niet meer uitgegaan van de verschuldigde btw, maar hij wordt afhankelijk van je omzet.

Hoe werkt de KOR nu?

In het kort: ben je minder dan 1.345 euro btw verschuldigd, hoef je dit niet af te dragen. Ben je tussen de 1.883 en 1.345 euro verschuldigd, moet je een gedeelte afdragen. Boven de 1.883 euro ben je geen kleine ondernemer meer en zal je alle verschuldigde btw moeten overmaken naar de Belastingdienst.

Hoe gaat de KOR eruitzien?

In de nieuwe situatie wordt er gekeken naar je omzet. Als je minder dan 20.000 euro omzet in een jaar hebt, mag je gebruik maken van de KOR. Je zal dan vooraf een verzoek moeten doen bij de Belastingdienst om van de KOR gebruik te maken. Je hoeft dan geen btw-aangiften meer te doen. Als je gebruik maakt van de nieuwe KOR mag je geen btw meer op je facturen vermelden (je hoeft immers ook geen btw-aangiften meer te doen). Je mag echter ook geen btw meer terugvragen op jouw uitgaven.

Is dat gunstig?

Nou eigenlijk niet zo.. Het gevolg is dat je inkomsten hetzelfde blijven, maar je kosten hoger. Je winst zal dus lager uitvallen.

Wie profiteert hiervan?

Dit zal voornamelijk voordelig uitpakken voor de consument. Als jij geen btw meer in rekening brengt, zal je voor hun dus goedkoper worden.

Heeft het voor mij zin om hiervan gebruik te maken?

Als jouw klanten andere ondernemingen zijn die ook de btw mogen verrekenen zal het weinig zin hebben. Zij kunnen immers de door jou in rekening gebrachte btw toch weer terugvragen. Daarbij moet je dus al voor het jaar een inschatting maken of jouw omzet onder de 20.000 blijft EN op tijd een verzoek indienen bij de Belastingdienst.

Zijn jouw klanten voornamelijk particulieren en weet je zeker dat je onder de omzetgrens blijft? Dan kan je natuurlijk wel een stuk aantrekkelijker worden (want goedkoper). Daarnaast hoef je ook geen btw-aangiften meer te doen.

Wat verandert er nog meer?

Momenteel mogen alleen eenmanszaken en vof ’s gebruik maken van de KOR. In de nieuwe regeling mogen ook rechtspersonen zoals bv’s en stichtingen hiervan gebruik maken.

Maar geen btw-aangifte meer doen is toch fijn?

Niemand zit te trappelen om iedere drie maanden de administratie te doen, maar het voordeel hiervan is wel dat je boekhouding up to date is. Het risico bestaat dat als je het niet bijhoudt alle bonnen en facturen keurig op een stapeltje liggen en dat dit stapeltje gedurende het jaar steeds hoger wordt. Hierdoor wordt het een steeds grotere stap om dit op orde te brengen voor de jaarlijkse aangifte Inkomstenbelasting. Want ook al maak je gebruik van de nieuwe KOR, je zal jouw cijfers nog steeds moeten aangeven in de aangifte Inkomstenbelasting.

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.