De reisbureauregeling – wat houdt dat in?

De reisbureauregeling – wat houdt dat in?

24 februari 2023 – leestijd: 5 minuten
Ben jij als ondernemer werkzaam in de reisbranche? Dan heb je vast wel eens gehoord van de reisbureauregeling. Deze regeling geldt in alle EU-landen voor leveranciers van reisdiensten. In deze blog lees je of de reisbureauregeling ook op jouw activiteiten van toepassing is.

Alleen btw over winstmarge
Met de reisbureauregeling hoef je als ondernemer alleen btw af te dragen over de winstmarge die je maakt over reizen die je hebt ingekocht bij een andere partij. Een voorbeeld: je koopt een reis in voor €6.000,- en verkoopt deze voor €8.000,-. Je hoeft dan over die €6.000,- geen btw af te dragen; over de winstmarge van €2.000 reken je 21% btw. Voorwaarde is dat je deze reizen verkoopt onder je eigen naam. Je kunt de reisbureauregeling toepassen per reis of per btw-tijdvak. Deze keuze maak je zelf en staat vervolgens voor 5 jaar vast. Uit je administratie moet duidelijk blijken voor welke optie je hebt gekozen. Maak je gebruik van deze regeling? Dan kun je de eventuele betaalde btw over ingekochte reizen niet terugvorderen.

Wat wordt gezien als reisbureau?
Voor de Belastingdienst zijn alle ondernemers die onder hun eigen naam vakanties of reizen verkopen reisbureaus. Dus ook als je niet als reisbureau staat ingeschreven bij de KvK, maar bijvoorbeeld wel volledige reizen verkoopt als touroperator, kan het zo zijn dat de reisbureauregeling op jou van toepassing is. Ben je bemiddelaar of een reisagentschap dat een bemiddelingsvergoeding ontvangt? Dan handel je in de meeste gevallen in naam van een ander reisbureau. In dat geval kun je geen gebruikmaken van de reisbureauregeling en gelden de normale btw-regels.

Uitzonderingen en reizen buiten de EU
Koop jij (een deel van) een reis in en voeg je daar zelf goederen of diensten aan toe? Dan kan er sprake zijn van een zogeheten ‘eigen prestatie’. In dat geval gelden de normale btw-regels over het toegevoegde deel. Wat de Belastingdienst hieronder verstaat lees je hier.

Verkoop je reizen naar bestemmingen buiten de EU? Dan pas je op de winstmarge 0% btw toe. Ook op deze uitzondering is weer een uitzondering mogelijk: wanneer de reis gedeeltelijk binnen de EU en gedeeltelijk buiten de EU plaatsvindt (bijvoorbeeld bij een overstap) pas je 21% btw toe op het gedeelte binnen de EU en 0% op het gedeelte buiten de EU. Dit is ook aan de orde als er een tussenstop wordt gemaakt waarbij reizigers het vliegtuig kunnen verlaten. Als reizigers geen mogelijkheid hebben om het vliegtuig te verlaten, reken je 0% over het geheel.

Voorbeelden
– Je verkoopt een rechtstreekse reis van Nederland naar Azië. In deze situatie bereken je 0% btw over je winstmarge.
– Je verkoopt een reis van Nederland naar Azië met een overstap in Frankrijk. In dit geval bereken je 21% btw over je winstmarge van het gedeelte tussen Nederland en Frankrijk en 0% btw over het gedeelte van Frankrijk naar Azië.
– Je verkoopt een rechtstreekse reis van Nederland naar Azië. Er wordt een tussenstop gemaakt in Frankrijk waar passagiers kunnen opstappen, maar eerder opgestapte passagiers het vliegtuig niet kunnen verlaten. Je berekent dan 0% btw over het geheel.

De reisbureauregeling – wat houdt dat in?

Zoals je ziet kan de reisbureauregeling dus best ingewikkeld zijn. Twijfel je over wat er van toepassing is op jouw situatie? Je kunt met vragen altijd terecht bij je boekhouder.

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.